4 tips om duurzaam te ondernemen

 

 

Duurzaam ondernemen

Het is tegenwoordig een veelbesproken thema…

Veel ondernemers denken hierbij voornamelijk aan de impact van de organisatie op het milieu, maar duurzaam ondernemen omvat meer. De focus van duurzaam ondernemen ligt vooral op de doelstellingen rondom de lange termijn. Het ondernemersklimaat richten op vandaag investeren om in de toekomst te kunnen oogsten. Maar hoe doe je dit? DATA KINGDOM geeft vier tips.

5 tips

Optimaliseer en visualiseer de missie en visie van de organisatie

Uw organisatie is ontstaan vanuit een missie. Dit kan zijn om zoveel mogelijk kennis te delen over een specifiek vakgebied, transparantie te bieden in een bepaalde markt of de klant te voorzien in een bepaalde behoefte. Meerdere organisaties kunnen deze missie hebben, maar wat uw organisatie uniek maakt is de visie hoe de missie wordt ingevuld. Door uw missie en visie helder te hebben, kunt u uw medewerkers en klanten laten zien waar u voor staat als organisatie. Wanneer dit in lijn ligt met zijn of haar idealen, zal er vanzelf een verbintenis ontstaan. Dit kan zijn door het volgen van social media kanalen, een sollicitatie, een dienst afnemen of product aankopen. Een aansprekende manier om de missie en visie te delen is door middel van een animatievideo of inspirerende tekening met behulp van visual thinking.

Analyseer de samenwerking met uw toeleveranciers

Om uw product of dienst tot stand te brengen, heeft u te maken met leveranciers. Start met het in kaart brengen van uw leveranciers en uw samenwerking. Welke aspecten in uw samenwerking kunnen milieubewuster of met een meer positieve impact op de maatschappij? U kunt hierbij denken aan het klimaatneutraal vervoer van uw producten, het aantal vergaderingen dat ook plaats kan vinden zonder in het vliegtuig te stappen of het personeelsbeleid rondom personeel met een arbeidsbeperking. Door deze aspecten bij uw leveranciers belangrijk te maken, zorgt het ervoor dat de totale bevoorradingsketen van uw organisatie duurzamer zal worden.

Investeer in uw personeel

Uw personeel is een van de meest kostbare bezitten van uw organisatie. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de belangen van uw personeel. U kunt uw personeel meer verantwoordelijkheden geven, zodat zij zich eigenaar voelen van de activiteiten en de resultaten. Een veelvoorkomende investering in personeel is het vergroten van hun kennis en expertise door middel van trainingen. Uw personeel zal zich gewaardeerd voelen wanneer de organisatie bereid is tijd en geld te investeren in hun persoonlijke ontwikkeling.

Uw personeel kennis bijbrengen over het analyseren van data?

Stel doelstellingen op rondom duurzaamheid en monitor de status

Om de mate van duurzaamheid te kwantificeren, is het belangrijk om doelstellingen op te stellen. Deze doelstellingen kunnen door het managementteam worden opgesteld, maar vaak worden deze geformuleerd in een brainstormsessie onder begeleiding van een verandermanagement consultant die ervaring heeft met het implementeren van duurzaam ondernemen. Om de voortgang van deze nieuwe duurzaamheidsdoelstellingen te kunnen waarborgen, zullen KPI’s moeten worden vastgesteld. Het monitoren van deze KPI’s zorgt ervoor dat de impact van de acties direct inzichtelijk wordt. Efficiënte organisaties maken gebruik van een KPI dashboard. Om duurzaamheid belangrijk te maken is het belangrijk dat de algemeen directeur regelmatig onder de aandacht brengt hoe het met de doelstellingen gaat en in hoeverre deze al gerealiseerd zijn.

Wilt u ook duurzamer ondernemen?

Word vandaag nog een doelgedreven organisatie! In samenwerking met Architects of the Future hebben wij een dienst opgezet om uw missie & visie te visualiseren en een KPI dashboard te ontwikkelen om uw doelstellingen te monitoren.

Neem contact met ons op!

3 + 10 =

Microsoft Certified