Wat is datagedreven werken?

Wat houdt dat in?

Wat hebben succesvolle organisaties zoals bol.com, Coolblue & Google met elkaar gemeen? Er worden hier geen beslissingen genomen op onderbuikgevoel of doordat de wind naar het Zuidoosten waait. Deze organisaties baseren hun keuzes en doelstellingen op basis van data, en werken dus datagedreven. Maar wat is datagedreven werken en wat houdt dat in? DATA KINGDOM legt uit.

Dashboard DATA KINGDOM

Datagedreven werken is het sturen op basis van onbewerkte feiten en ruwe data

Denk hierbij aan het formuleren van het inkoopbeleid op basis van de verkoopcijfers per regio of het bepalen van personele capaciteit op basis van het aantal bezoekers in de ochtend vergeleken met de middaguren. Datagedreven werken wordt gebruikt om toekomstige ontwikkelingen te voorspellen om hier zo goed mogelijk op in te spelen. Met behulp van data is het mogelijk om de processen zo efficiënt mogelijk in te richten, waardoor beslissingen sneller, beter én accurater genomen kunnen worden.

Wanneer u niet aan business intelligence doet in uw organisatie bent u eigenlijk verkeerd bezig

Wanneer data wordt ingezet voor kennis binnen de organisatie, wordt dit business intelligence genoemd. ‘Business intelligence (BI) staat voor het verzamelen van gegevens binnen de eigen handelsactiviteit. Het kan omschreven worden als het proces van gegevens omzetten in informatie, dat vervolgens zou moeten leiden tot kennis en aanzetten tot adequate actie’ (Wikipedia). Om datagedreven of informatiegedreven te kunnen werken, is het belangrijk dat er eenvoudig en snel inzicht is in de data. Dit kan met behulp van business intelligence oplossingen, zoals Power BI of Tableau.

Een van de business intelligence oplossingen die tegenwoordig veel gebruikt wordt, is datavisualisatie door middel van dashboarding. Een dashboard is een informatie management instrument wat de data weergeeft in een visualisatie of behapbare samenvatting.

Dashboard bekijken

Maar wat maakt datagedreven werken zo anders? 

Alle organisaties sturen toch in hogere mate op cijfers? Klopt, maar dan spreken we meestal van informatiegestuurd werken. Informatie is data die verwerkt is zodat er een betekenis aan gegeven kan worden. Informatiegestuurd werken kan gezien worden als werken op basis van verschillende KPI’s (key performance indicators) welke gemonitord worden en waar op gestuurd kan worden. Informatiegestuurd werken is een onderdeel van datagedreven werken. Echter is datagedreven werken zo ingericht dat data als het startpunt dient om veranderingen te brengen. De ruwe feiten vormen de richting waar de organisatie opgaat, terwijl bij informatiegedreven werken de verwachtingen en/of doelstellingen van de organisatie leidend zijn hoe de data wordt ingezet. Een informatiegestuurde organisatie bepaalt dus de doelstellingen vóór het analyseren van de data, terwijl een datagedreven organisatie hun doelstellingen afleidt uit de data.

Overzichtelijk en datagedreven te werk gaan; maar hoe dan?

Bij DATA KINGDOM vinden wij het belangrijk dat u inzicht heeft in uw data, op de manier zoals u dat graag ziet, in een overzichtelijk dashboard. Of u nu compleet datagedreven of informatiegestuurd te werk gaat, de data blijft de basis voor uw beslissingen. Wij maken dashboards waarin de data die uw organisatie tot haar beschikking heeft op zo’n manier gepresenteerd wordt, dat deze eenvoudig en snel kan dienen als onderbouwing voor uw keuzes.

Benieuwd naar hoe wij uw organisatie kunnen helpen meer datagedreven te werken? Neem contact met ons op.

Download onze white paper!

In deze whitepaper lichten wij toe wat datagedreven werken inhoud, en hoe je als organisatie het beste kunt voorbereiden op datagedreven werken.

Dashboard

Datagedreven organisatie

Wilt u weten wat de voordelen zijn van een datagedreven organisatie? DATA KINGDOM zet de cijfers op een rij.

Neem contact met ons op!

11 + 9 =