Een datagedreven organisatie: the masterclasses

 

 

Een efficiënte en klantgerichte organisatie zijn. Dat willen we toch allemaal?

Om te zorgen dat we de klant optimaal kunnen servicen, hebben we de juiste informatie nodig. Nu kan het inzichtelijk krijgen van alles wat gaande is al een dagtaak zijn, waar de gemiddelde medewerker naast de vele andere taken niet echt tijd voor heeft. Binnen de afdeling zijn taken duidelijk verdeeld, maar wie zorgt er voor het overzicht?

Datagedreven werken wordt in de hedendaagse samenleving steeds meer de nieuwe norm. Bekende, succesvolle organisaties geven steeds vaker aan datagedreven te werken. Deze organisaties baseren hun keuzes en doelstellingen op basis van data, en werken dus datagedreven.

Hanane computer

Maar wat is datagedreven werken?

Datagedreven werken is het sturen op basis van onbewerkte feiten en ruwe data. Denk hierbij aan het formuleren van het inkoopbeleid op basis van de verkoopcijfers per regio of het bepalen van personele capaciteit op basis van het aantal bezoekers in de ochtend vergeleken met de middaguren. 

De klant centraal zetten gaat het beste door te handelen op basis van data en feiten over de klant. Een organisatie of afdeling van datagedreven laten werken is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom faciliteert DATA KINGDOM de training Organisatie voorbereiden op datagedreven werken.‘ In deze training komt u niet alleen te weten wat datagedreven werken inhoudt en wat de voordelen zijn, maar ook welke stappen genomen moeten worden om dit voor elkaar te krijgen.

Training Datagedreven werken

Om datagedreven te kunnen werken, heeft u een rapportage met feiten nodig. Rapportages opstellen kost echter veel tijd, waardoor rapportages niet altijd actueel zijn. Een oplossing hiervoor is het ontwikkelen van een dashboard. Een dashboard is een informatie management instrument wat de actuele status toont. Een dashboard kan gemaakt worden door middel van grafieken in Excel , maar er bestaan ook diverse Business Intelligence (BI) tooling die zeer gebruiksvriendelijk zijn.

Wat voor tooling?

Een veel gebruikte BI tool is het gratis software programma van Microsoft genaamd Power BI. Met behulp van Business Intelligence tooling zoals Power BI is het mogelijk om 1 keer de rapportage op te stellen en deze automatisch te verversen. Met behulp van Power BI kunt u de data uit verschillende bronnen, zoals Excel-bestanden, Google Analytics of databases, combineren tot één overzichtelijk dashboard. Hierdoor bespaart u enorm veel tijd met het in kaart brengen van inzichten die u kunnen helpen de burger centraal te stellen.

DATA KINGDOM faciliteert Power BI trainingen in een zogeheten Power BI Bootcamp. Tijdens de ‘Power BI bootcamp’ leert u wat Power BI is en hoe u deze tool gebruikt. Door middel van een set oefeningen gaat u zelf aan de slag om met deze gratis Microsoft software geautomatiseerde rapportages te maken. Het mooiste is, u hoeft geen programmeerkennis te hebben. Sommigen zeggen zelfs dat Power BI simpeler is dan Excel!

Power BI training voor bedrijven

En hoe ziet dat eruit?

Om te zorgen dat de rapportages ook gebruikt worden, is het belangrijk om te weten wat er in deze rapportages moet staan. Het is echter lastig voor een ander in te schatten welke informatiebehoefte hij of zij heeft. Het is daarom verstandig de ontvanger van de rapportage te vragen naar zijn wensen. Om dit op een innovatieve manier te doen, kunt u gebruik maken van een ‘Design Thinking workshop’. In deze workshop worden diverse vragen gesteld zoals: Welke activiteiten voert u uit tijdens uw werkzaamheden? Wat zijn de grootste uitdagingen in uw werk? Welke activiteiten kosten het meeste tijd om inzichtelijk te maken?

Er worden duidelijke KPI’s bepaald aan de hand van de inzichten met de hoogste prioriteit. Maar hoe willen we deze KPI’s weergeven in het KPI dashboard? Dit komt allemaal aan bod in een Design Thinking Workshop die gefaciliteerd kan worden door DATA KINGDOM. Na de workshop verwerken we wat er is besproken tot een dashboard ontwerp. Binnen een paar dagen ontvangen de deelnemers een bestand met daarin de ontwerpen en de benodigde informatie om het dashboard te maken met hun nieuw aangeleerde Power BI skills.

Meer informatie over de Design Thinking workshop?

DATA KINGDOM heeft dus alle trainingen in huis om uw organisatie of afdeling meer datagedreven te laten werken. Zo kan er op basis van de actuele status, transparant en effectief besloten worden wat de beste volgende stap is voor uw organisatie. 

Neem contact met ons op!