Productief werken vanuit huis

 

 

5 tips om productief te werken vanuit huis

Het is tegenwoordig steeds gebruikelijker om vanuit huis te werken. Soms omdat het even niet anders kan. Er bestaat echter wel een groot verschil tussen werken vanuit kantoor of werken vanuit huis. DATA KINGDOM geeft 5 tips om zo productief mogelijk thuis te werken.

Doe de belangrijke taken eerst

Gebruik de eerste uren van de werkdag om de belangrijke en urgente taken af te ronden. Volgens de Eisenhower Matrix is het verstandig om prioriteit te geven aan de belangrijke taken. Hoogstwaarschijnlijk wachten je collega’s op de output van deze taken, dus zodra dit is afgerond kunnen zij ook weer door.

Werk in taakgerichte blokken

De gemiddelde concentratie duur van een volwassene ligt tussen de 15 en 45 minuten. Het goede nieuws is wel dat we onze concentratieboog kunnen vernieuwen. Echter heeft een volwassene hier ook weer 5 tot 15 minuten voor nodig. Probeer daarom in blokken van maximaal 1 a 2 uur te werken. Deel de activiteiten op in brokken van 1 tot 1,5 uur en spreek met jezelf af dat je een korte pauze mag nemen na het afronden van deze activiteit.

Plan pauzes in

Zorg dat je geregeld een pauze neemt. Wanneer je thuis werkt begin je stiekem toch die irritant collega (die je altijd stoort met onzinverhalen tijdens het koffie halen) te missen. Om te zorgen dat je toch sociaal verbonden blijft met je collega’s, is het een idee om een videocall in te plannen waarin jullie even wat luchtigs en de waan van de dag bespreken.

Vergeet de lunch niet

Het is belangrijk om de brandstof motor draaiende te houden. Een pauze om te eten is daarom niet onbelangrijk. Zorg wel dat er genoeg voedzame dingen in huis zijn, zodat er geen hele wereldreis naar de supermarkt gemaakt hoeft te worden. Dat kan namelijk al snel een pauze van 1,5 uur worden. Probeer verder een koolhydraatrijke lunch te voorkomen. Te veel koolhydraten zorgen voor een piek in de bloedsuikerspiegel, wat kan resulteren in de bekende ‘after lunch dip’. Dat zal voor een productieve werkmiddag niet veel goeds doen.

Blijf op de hoogte van de actuele status

Het is in uw eigen omgeving erg makkelijk om met de zaken bezig te zijn waar uw eigen prioriteiten liggen. Toch blijft het belangrijk om de hoofddoelstellingen van de organisatie niet uit het oog te verliezen. Om te voorkomen dat er een reeks aan vergaderingen – puur om de status te overleggen – georganiseerd moet worden, kan een organisatie er voor kiezen om een online dashboard beschikbaar te stellen. Op een KPI dashboard kunnen de thuiswerkers op elk moment inzien wat de actuele status is. Dit voorkomt vergaderingen waar eigenlijk iets te veel personen in aanwezig moeten zijn, om te horen wat er speelt. Met een dashboard kan iedereen op de hoogte blijven, maar toch effectief door werken in hun eigen tempo.

Wij hopen dat deze 5 tips voor productief werken vanuit huis alle thuiswerkers een effectieve werkdag opleveren. Meer weten over datagedreven werken of dashboards? Neem contact met ons op!

Neem contact met ons op!

14 + 11 =