Waarom is data visualisatie belangrijk?

 

 

De hoeveelheid data in een organisatie blijft groeien. Het aantal verkochte producten of diensten per week, aantal website bezoekers, het aantal zieke collega’s, kosten. Het begint steeds onoverzichtelijker te worden, al die rijen vol informatie. Echter kunnen er waardevolle inzichten ontstaan wanneer deze informatie effectief gebruikt wordt. Maar hoe gebruik je data zo effectief mogelijk? Door deze data te visualiseren!

5 tips

Wat is data visualisatie?

Data visualisatie is een weergave van de data op visuele wijze. Dit kan door middel van grafieken, kaarten of afbeeldingen. Door de data te visualiseren wordt het verwerken van de informatie eenvoudiger voor onze hersenen. Het is wetenschappelijk bewezen dat 70% van de informatie beter wordt geïnterpreteerd en onthouden als deze visueel weergegeven wordt in plaats van verteld of in tekstvorm gedeeld.

Wat is er mogelijk door data visualisatie?

Data visualisatie maakt het mogelijk om patronen te herkennen, waardoor meer inzicht wordt verkregen. Door bepaalde data te combineren binnen een visualisatie worden onderlinge correlaties zichtbaar. Zo zouden bijvoorbeeld in een grafiek duidelijk een hoger aantal collega’s ziek zijn in de wintermaanden ten opzichte van de zomermaanden, of een flinke stijging in de verkoop de dagen voor kerst. Ook kan er over de jaren heen gekeken worden of er een opwaartse of dalende lijn in bepaalde kritieke prestatie indicatoren.

Data visualisatie zorgt ervoor dat er een helicopterview op de totale situatie ontstaat. Wanneer er meer data beschikbaar komt, worden we gedwongen efficiënter en effectiever om te gaan met die informatie. We moeten de informatie analyseren om te kunnen beoordelen of deze toegevoegde waarde heeft in onze besluitvorming. Data visualisatie maakt het mogelijk om deze analyses sneller en doeltreffender te maken. Het niet meer hoeven te verwerken van de data bespaart tijd, maar zorgt ook voor kwalitatief hoogstaandere onderbouwing.

Dashboard DATA KINGDOM

Een training om uw data te kunnen visualiseren?

Hoe pas ik data visualisatie toe?

Een veelvoorkomende toepassing van data visualisatie is het verzamelen van gegevens en visualisaties op 1 plek door middel van een KPI dashboard. Een dashboard wordt gemaakt met behulp van een Business Intelligence tool, zoals Power BI. Het voordeel van deze tools is dat de data achter de visualisaties automatisch ververst wordt. Zo toont de data visualisatie altijd de laatste status.

Direct aan de slag met data visualisatie!

Interesse om met data visualisatie aan de slag te gaan? U kunt ervoor kiezen om zelf data te visualiseren met de Microsoft tool Power BI. Wij hebben een Power BI training ontwikkeld waarin u binnen 4 uur de basisbeginselen van het visualiseren van data onder de knie krijgt. Liever uitbesteden? U kunt door ons een dashboard laten maken.

Neem contact met ons op!

Microsoft Certified