Waarom silo’s in organisaties wél werken
Een organisatie gestructureerd en effectief inrichten is niet de meest makkelijke taak. Er zijn niet voor niets zoveel organisatie adviesbureaus. Wanneer een onderneming groeit (of juist krimpt) ontstaan er uitdagingen. Een veel gehoorde uitdaging is het werken in silo’s. Veel organisaties geven aan dit niet prettig te vinden werken, omdat het overzicht wordt verloren. Wij leggen graag uit waarom silo’s in organisaties wél werken.



Meer focus
In feite is het bijna onmogelijk om een groot bedrijf te organiseren zonder enkele silo’s. De truc is om de silo’s te hebben waar ze zouden moeten zijn. Activiteiten die vragen om focus hebben er baat bij als deze worden beschermd tegen afleiding. Echter moet er wel interactie mogelijk blijven tussen de mensen die interactie nodig hebben om dingen voor elkaar te krijgen. Dit voorbeeld komt vaak voor bij ontwikkelaars en projectmanagers. De ontwikkelaar heeft focus nodig, terwijl de projectmanager het liefst elk moment op de hoogte is van de actuele status. Iedereen heeft andere behoeftes binnen de organisatie.
Onterechte uitspraken
Hoe zit dit in uw organisatie? Zijn bepaalde afhankelijkheden binnen afdelingen bijzonder gevoelig voor conflicterende situaties? Worden er kansen gemist door de silo’s binnen de organisatie? Met behulp van inzicht in de statussen van de verschillende silo’s kunnen problemen worden ontkracht. Overweeg “Die mensen in marketing leven in hun eigen wereld!” versus de gegevens die aantonen dat de meeste storingen bij overdrachten plaatsvinden tussen ontwerp en fabricage. Door naar de feiten te kijken, kan er ontdekt worden wat nu écht de oorzaak van de wrijving is.
Inzicht in de knelpunten
Data kan helpen om inzichten te genereren en ingevingen te testen. Deze data kan getoond worden in een KPI dashboard. De gegevens op uw dashboard kunnen bijvoorbeeld aantonen dat silo’s bijzonder schadelijk zijn wanneer ze samenvallen met geografische of tijdzonegrenzen, maar bijzonder goed werken wanneer projecten een korte doorlooptijd hebben. Simpel gezegd, door naar data te kijken kunt u ervoor te zorgen dat u het juiste probleem aanpakt. Het is toch ook logisch om een thermometer of een bloedtest te gebruiken om een ziektebeeld vast te stellen? Het zou wat zijn als een medisch arts een ziekte vaststelt door naar de patiënt te kijken of een duim omhoog te houden op hun voorhoofd.
KPI dashboard!
Bereid uw organisatie voor op een duurzame toekomst. Maak het doel van uw organisatie zichtbaar en meetbaar!


Compleet overzicht leidt tot nauwkeurig werken
Met behulp van een online dashboard kunt u niet alleen het overzicht over de gehele organisatie krijgen, zoals wij deden bij het klantbeeld van DAK, maar ook voorspellen wat er in de toekomst zal gebeuren. Door patronen te ontdekken (“De juridische afdeling houdt routinematig goedkeuring op voor voorstellen die ons technische team doet, en als gevolg daarvan lopen we omzet mis”) kunt u uitspraken doen over toekomstige gebeurtenissen (“Tom’s voorstel dat binnen 15 dagen bij de klant moet zijn, wordt vastgehouden in de juridische cel met een risico van 69% om de deadline niet te halen! ”). Nauwkeurige voorspellingen doen kan erg krachtig zijn, omdat uiteindelijk alle beslissingen op voorspellingen steunen: nauwkeurige voorspellingen leiden tot betere beslissingen.
Ik wil een dashboard!
Wilt u meer weten over hoe wij u kunnen helpen koning te worden van uw eigen data? Download ons e-book ‘Ik wil een dashboard’ waarin wij het complete DATA KINGDOM proces uitleggen.
Efficiëntie verhogen
Mensen zijn vastbesloten om te proberen te begrijpen waarom dingen gebeuren. Mensen zijn veel meer geneigd om beslissingen te accepteren en te ondersteunen als ze de achterliggende redenering begrijpen. U kunt de efficiëntie van uw organisatie vergroten door de interne samenwerking te verbeteren. Dit hoeft niet persé te betekenen dat de silo’s opgeheven moeten worden, aangezien dit veel focus weg haalt. Afdelingen moeten dezelfde taal gaan spreken, of in ieder geval met dezelfde stuurinformatie werken. Het is belangrijk dat alle medewerkers met hun neus dezelfde kant op staan. Het doel van de organisatie moet voor iedereen de meeste prioriteit krijgen. Wanneer de doelstellingen en resultaten van alle afdelingen inzichtelijk zijn, zal het begrip voor elkaar vergroot worden, en zal de interne samenwerking verbeteren. Ongeacht de silo’s…