Consultant perspectief complex datamodel 

Als data analist bij DATA KINGDOM ontwikkel ik graag inzichtelijke dashboards om bedrijven te helpen om betere beslissingen te nemen op basis van hun eigen data. Vorig kwartaal ben ik gestart op een klantproject om een reeks rapportages te ontwikkelen, gericht op het ontsluiten van waardevolle inzichten uit hun (behoorlijk grote en gevarieerde) data. Deze opdracht was niet alleen een technische uitdaging, maar ook een goed begrip van de business was nodig om het complexe datamodel te begrijpen.

Het datamodel van deze klant bestaat uit vele tabellen, relaties en uitgebreide berekeningen. Het kostte me enige tijd om te begrijpen hoe alle stukjes van de puzzel samenkwamen en om de logica achter de gegevens te doorgronden. Met hulp van Steven en Gino begon ik langzaam maar zeker de structuur te doorgronden en groeide mijn financiële kennis, én kennis over bedrijfsprocessen.  

Consultant perspectief complexe datamodel flextender

De complexiteit van dit datamodel wordt gevorm door verschillende aspecten: 

  • Uitgebreide Tabellen: Het model was rijk aan gedetailleerde tabellen die zorgvuldig waren gemodelleerd in Power Query en afkomstig zijn uit diverse databronnen. 
  • Relaties: Er bestonden talloze relaties tussen tabellen, dit zorgde er voor dat er extra gegraven moest worden in de berekeningen en tabellen om te begrijpen welke relatie gebruikt werden of impliciet aangeroepen in de diverse measures.  
  • Hiërarchieën: De data bevatte verschillende hiërarchieën, die het soms uitdagend maakten om de opbouw van het model volledig te begrijpen. Denk aan klantsoort, klant, project, aanvraag, vacature. Om er maar eens eentje te noemen. 
  • Financiële Logica: Een diepgaand begrip van de financiële rapp

Het was een ontdekkingsreis die me diep in de kern van het bedrijf bracht. Ik leerde over hun financiële processen, hun klanten, hun diensten en nog veel meer. Elke nieuwe inzichtelijke ontdekking bracht me dichter bij het creëren van waardevolle dashboards die echte waarde zouden toevoegen aan de bedrijfsvoering van de klant. 

Ik heb veel verschillende soorten dashboards ontwikkeld, waaronder 

  • Inzicht te krijgen in de werkelijke waarden van hun tarieven en projectinformatie. Met deze bevindingen hebben ze de strategie verder kunnen finetunen en aanpassen; 
  • Verder heb ik de dashboards voor door de Teammanagers verduidelijkt en uitgebreid, zodat zij betere operationele inzichten hebben; 
  • Ook ben ik gedoken in het financiële gedeelte, waaronder de ontwikkeling van eliminaties en subtotalen in balans en winst- en verliesrekening. Die dragen bij aan een altijd actueel zicht op budgetten, actuals én een geconsolideerd overzicht; 
  • Daarnaast is er een marktdata dashboard verder uitgewerkt. Het toont nu generaliseerbaare inzichten, relevant voor de hele branche. 

Naast het ontwikkelen van complexe measures en (power) queries, heb ik ook meer kennis op het designvlak opgedaan, waarbij ik mooiere visuals creëerde met een custom opmaak. Dit zorgt ervoor dat de juiste KPI’s eruit springen en de gebruiker op de juiste cijfers kunnen concentreren. Door alle visuals zorgvuldig te definiëren en beschrijven, heb ik dashboards ontwikkeld die niet alleen krachtig zijn in hun analyse, maar ook gebruiksvriendelijk.

Ik kijk uit naar het toepassen van mijn kennis en ervaring in toekomstige projecten. Ik wil meer bedrijven helpen om het volledige potentieel van hun gegevens te benutten.

Amber Kusters

Koningin Operatie @ Data Kingdom

Consultant perspectief complexe datamodel flextender
Microsoft Certified