Datagedreven werken met een geutomatiseerd forecast model

Budget opgesteld, nu al achterhaald? Rolling Forecast biedt uitkomst!

Dat je het budget kunt toevoegen aan je datamodel in Power BI is alom bekend. Zelfs dat je meerdere scenario’s kunt toevoegen. Een high, medium, low scenario, in je P&L dashboard kun je dan snel en inzichtelijk de actuals vergelijken t.o.v. diverse scenario’s.

Ook kun je hier meerdere forecast scenario’s aan toevoegen. Dit kun je bijvoorbeeld per kwartaal doen. Sommige bedrijfsactiviteiten kun je goed voorspellen voor een heel jaar, dan heeft een forecast weinig toegevoegde waarde (maakindustrieën met langlopende contracten). Bij start en scale-ups is een budget eind januari alweer achterhaald.

Zelf houd ik ervan om elke maand een nieuwe forecast op te stellen. Dit kan alleen als je elke maandafsluiting exact hetzelfde doet. Voordelen hiervan zijn dat het finance team getraind is deze werkzaamheden uit te voeren, geen extra druk op de kwartaal en jaarafsluiting, én maandelijks forecasten hoeft geen zwaar en langdurig proces te zijn. In de praktijk blijkt het vaak juist minder tijdintensief. Ook deze maandelijkse forecast kun je laden in Power BI. Zo kun je binnen no time rapporteren t.o.v. je laatste forecast.

Wat helpt bij het opstellen van een maandelijkse forecast is een goed forecast model, via deze link kun je ons demo-dashboard zien en op de vierde pagina een werkend forecast model. Door het ingeven van een aantal belangrijke parameters krijg je snel inzicht in de omzet. De parameters worden continu gemeten zodat je naar de toekomst toe een accurate inschatting kan maken en de juiste strategische keuzes op gebied van personeel, investeringen etc.

Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden.

Geïnteresseerd, meer weten of benieuwd naar wat wij nog meer voor je kunnen betekenen? Neem contact met ons op via info@datakingdom.nl 

Gino van Hameren

King Energy Officer @ Data Kingdom

Datagedreven werken met een geautomatiseerd forecast model
Datagedreven werken met een geautomatiseerd forecast model
Microsoft Certified