Business Intelligence (BI): wat is dat?

 

 

Er wordt tegenwoordig veel gesproken over BI, maar wat is dat nou precies?

BI staat voor Business Intelligence, wat vrij vertaald kan worden naar de kennis over de organisatie. Deze kennis wordt opgedaan door de beschikbare informatie. Het kan dus gezien worden als het inzien van bedrijfsinformatie. Dit gebeurt in de meeste gevallen door middel van rapportages over processen en zakelijke activiteiten.

BI wat is dat
Dashboard ontwikkelen BI wat is dat

Waar wordt het voor gebruikt?

Het wordt gebruikt in organisaties als stuurinformatie om bedrijfsprocessen te kunnen aansturen. Om deze processen zo goed mogelijk te laten verlopen, is het nodig om gegevens te verzamelen, deze om te zetten naar relevante informatie en hier analyses op uit te voeren. Organisaties die veel data tot hun beschikking hebben kunnen dus verschillende BI rapportages ontwikkelen. Door deze rapportages vol waardevolle bedrijfsanalyses kunnen er sneller beslissingen genomen worden, die ook nog eens effectiever en efficiƫnter zijn.

Wie gebruikt het?

BI rapportages worden voornamelijk gebruikt door het (hogere) management om beslissingen te maken. Op basis van de inzichten die zij verkregen hebben, kan het management processen aansturen of verantwoordelijken binnen de organisatie een verzoek doen tot optimalisatie. Het managementteam gebruikt vaak BI rapportages om op een overzichtelijke manier de meest relevante informatie in te zien. Zo kunnen ze snel blijven schakelen.

Hoe ontstaat een BI rapportage?

Zo’n rapportage moet worden ontwikkeld in een business intelligence tool. Er bestaan verschillende business intelligence tools op de markt. Een tool waar wereldwijd veel gebruik van wordt gemaakt is Power BI. Power BI maakt het onder andere mogelijk om snel inzicht te krijgen in digitale gegevens door het koppelen van meerdere informatiebronnen. Deze inzichten worden verzameld in een dashboard wat online benaderbaar is via de browser of een app.

Van rapportage naar dashboard

Een BI rapportage wordt ontwikkeld door een dashboard ontwikkelaar. Een simpel dashboard kan al gebouwd worden door een enthousiasteling die een Power BI training heeft gevolgd. Voor complexe BI rapportages kiezen organisaties er vaak voor om een dashboard te laten maken.

BI voor uw organisatie?

DATA KINGDOM heeft diverse diensten om tot meer inzicht te komen, zodat u uw keuzes kunt baseren op de actuele situatie van vandaag. Zo maakt u de best onderbouwde keuze voor morgen.

Neem contact met ons op!