Alles wat je moet weten over de Power BI Gateway

Wanneer heb je een gateway nodig en wat is het eigenlijk?

Als je een mooi Power BI-dashboard hebt gebouwd, wil je die natuurlijk ook automatisch laten verversen. Alleen zo ben je gegarandeerd van altijd actuele data. Het automatisch verversen van zo’n dashboard kan plaatsvinden wanneer deze is gepubliceerd naar de Power BI-service, de cloudomgeving van Power BI. Hiermee kunnen gebruikers het dashboard “consumeren”, oftewel gebruiken om de juiste en nieuwste inzichten en cijfers te bekijken. 

Als je een dashboard wilt verversen dat gebruikmaakt van databronnen die niet in de cloud staan, kun je hier geen toegang toe krijgen vanuit de Power BI-service zonder een Gateway. Dus: 

 

Je hebt een Gateway nodig als je data wilt verversen uit lokale databronnen 

    Deze lokale bronnen bevinden zich, zoals we dat technisch noemen, on-premises, of kortweg on-prem. Voorbeelden van dergelijke bronnen zijn Oracle-databases, MySQL-data, maar bijvoorbeeld ook een Excel-bestand dat is opgeslagen op een netwerkschijf. 

    Data bronnen die je zelf kunt verplaatsen, zoals dat Excel-bestand, kun je dus ook het beste in de cloud opslaan, bijvoorbeeld in een Teams-omgeving. Dan heb je voor die connectie geen gateway meer nodig! 

    Je kunt gateways onderverdelen in een aantal soorten: 

    • Personal of Standard mode. De naam zegt het al: de personal mode is alleen te gebruiken door jouzelf. De standard mode kan gedeeld worden met andere gebruikers (en heeft overigens ook meer features). 
    • Een enkele gateway of een cluster van gateways (zie afbeelding 1). Hierbij worden meerdere gateways gecombineerd, en worden de query’s automatisch verdeeld om zo de belasting per gateway te optimaliseren. En als een van de gateways in het cluster tijdelijk offline is, wordt jouw refresh toch gewoon uitgevoerd door de overige gateways in het cluster. 

    Afbeelding 1: Voorbeeld van Gateways

     

    Wat heb je nodig voor een Gateway? 

    Je hebt twee dingen nodig: software en een machine die altijd verbonden is met de on-premises bronnen. Simpel eigenlijk. De uitdaging ligt voornamelijk in het identificeren van de juiste “plek” van de machine in de architectuur. Bespreek dit samen met IT en laat hen ook de machine installeren en configureren. 

    Machine klinkt overigens heel zwaar en ingewikkeld, maar het is meestal niet meer dan een virtueel systeem, een virtual machine. 

    Hoe installeer je een gateway?  

    Afbeelding 2: On-premises data gateway 

    • Controleer of je de gateway nu kunt vinden in de Power BI-service, onder Instellingen -> Beheer connecties en gateways -> On-premises Gegevensgateway (afbeelding 3). 

    Afbeelding 3: Controle Gateway 

    • In het tabblad “Connecties” aan de linkerkant kun je nu de verbindingen opzetten naar de on-premises bronnen. Kies het type verbinding, voer de credentials in, enzovoort. Een andere mogelijkheid is om direct naar de instellingen van de dataset te gaan en daar de verbinding toe te voegen aan de gateway. 
    • Had je de verbinding al toegevoegd aan de gateway zelf in plaats van aan de dataset? Dan moet je in de onderstaande schermafbeelding (afbeelding 4) de gateway- en datasetverbinding nog ‘mappen’, oftewel aan elkaar koppelen. 
    • Wil je de gateway en verbindingen ook beschikbaar stellen aan anderen? Voeg hen dan toe via “Gebruikers beheren”. 

    Afbeelding 4: Verbinding opzetten 

    Waarom zijn we dol op gateways? 

    Soms heb je nou eenmaal te maken met on-premises bronnen. Dit kan verouderde technologie zijn die nog niet naar de cloud is gemigreerd. Daar hebben we het dan dus maar mee te doen. 

    En dan is een gateway ideaal, want het maakt het automatisch refreshen mogelijk. Dit bespaart je dus periodiek het openen van elk rapport in Power BI Desktop, het vernieuwen ervan, opslaan, publiceren en weer afsluiten. 

    Als de datumselecties ook nog eens slim zijn ingericht zodat ze automatisch meebewegen met de tijd, hoef je er echt niet meer naar om te kijken. 

    Waarom hebben we een hekel aan gateways?  

    Het liefst vermijden we gateways. Ze voegen complexiteit toe aan de architectuur, de verbindingen zijn niet erg intuïtief te configureren en je hebt IT-ondersteuning nodig om een machine op de juiste plek in de architectuur beschikbaar te krijgen waarop je de gateway-software kunt draaien. Wij verplaatsen dus altijd de lokale bestanden naar een cloud omgeving, proberen API-verbindingen te gebruiken in plaats van lokale verbindingen en stimuleren de overgang van systemen naar de cloud. 

    Heb jij moeite met het vernieuwen van je datasets? We ondersteunen je graag! Samen bekijken we wat de beste architectuursituatie is voor jou, of we een gateway moeten inzetten, en hoe we je kunnen helpen met het instellen en configureren in de Power BI-cloud. 

    We helpen je graag om de koning van je eigen data te worden! En van je refresh processen. 

    Geïnteresseerd, meer weten of benieuwd naar wat wij nog meer voor je kunnen betekenen? Neem contact met ons op via info@datakingdom.nl 

    Steven Annegarn  

    King Expert Officer @ Data Kingdom 

    Steven Annegarn

    Neem contact met ons op!