Trends in Power BI – mijn observatie na twee ronden dashboard duel 

In de snel evoluerende wereld van data-analyse en visualisatie is Power BI uitgegroeid tot een essentiële tool voor bedrijven. Vorig jaar is de Nederlandse Power BI Dashboard challenge “Dashboard Duel” gestart. Deelnemers kunnen gebruik maken van een dataset die ter beschikking is gesteld door een goed doel, ontwikkelen een tof dashboard, en het goede doel neemt het dashboard van de winnaar ook daadwerkelijk in gebruik. De challenge draagt zo bij aan de adoptie van Power BI, ook bij organisaties die het moeten hebben van donaties en dus een beperkt budget hebben. Daarnaast is het een mooie leerschool voor ontwikkelaars die met real-life scenario’s en data aan de slag willen om te oefenen en experimenteren. Win-Win! 

Als lid van de jury die de dashboards beoordeelt, heb ik het genoegen om van dichtbij te observeren hoe deelnemers Power BI inzetten om tot goede, bruikbare dashboards te komen. Mijn beoordeling richt zich op de ‘achterkant’, oftewel het datamodel, bestaande uit de (Power) Queries, opzet in Power Query, DAX, relaties, datatypen, toepassing van ‘best practises’, etcetera. Een mooie rol om te mogen vervullen!  

Er vielen mij een aantal zaken op na twee ronden jureren, en deze trends in Power Bi deel ik graag in dit blog.  

Data scherm

De flexibiliteit van Power BI: ook een flat file kan werken 

  De datasets voor het duel zijn vaak redelijk beperkt van aard, 1 tabel. Het valt me bij elk dashboard dat ik bekijk, weer op hoeveel kanten je op kunt met zo’n enkelvoudige, platte tabel. Natuurlijk is een ‘star schema’ uiteindelijk wel de beste variant van een datamodel, maar ik vond het ook inspirerend om te zien wat voor mooie dingen er gebouwd kunnen worden op een enkelvoudige tabel zonder veel additionele data modellering. En dat is voor mij ook wel een bewijs van de flexibiliteit van Power BI. Je kunt er echte Enterprise data modellen mee ontwikkelen, maar de tool is ook prima geschikt om meer basic dashboards op basis van zo’n flat file te bouwen.  

  Field parameters zijn steeds meer ingeburgerd 

  Het was een ontdekkingsreis die me diep in de kern van het bedrijf bracht. Ik leerde over hun financiële processen, hun klanten, hun diensten en nog veel meer. Elke nieuwe inzichtelijke ontdekking bracht me dichter bij het creëren van waardevolle dashboards die echte waarde zouden toevoegen aan de bedrijfsvoering van de klant. 

  Aandacht voor het datamodel 

  Ik beoordeel altijd de 10 beste inzendingen, en het valt me altijd op dat de datamodellen van die dashboads best netjes zijn. Er worden measures gebruikt, die netjes in folders staan, de DAX is meestal wel door de formatter gehaald en er worden zelfs VAR’s gebruikt. Allemaal plussen, die ik niet perse verwacht had. Maar goed dus om te zien. En ook superbelangrijk, want een goed en netjes georganiseerd datamodel werkt immers beter, en is ook makkelijker te onderhouden.  

  Documentatie blijft een zorgkindje

  Was het dan louter positief? Nee, dat niet. Het viel me op dat het zorgvuldig documenteren echt nog stukken beter kan. Het documenteren van het model, de werking van het dashboard, de measures en alles wat in Power Query gebeurd; het is belangrijk maar gebeurt te weinig.  

  En dat is misschien ook wel een beetje verklaarbaar. In Power BI is dat documenteren vaak nog een voornamelijk handmatige actie, wat het arbeids- en tijdsintensief maakt. Er zijn wel diverse externe tools beschikbaar die meer inzicht bieden en het daarmee vergemakkelijken, maar nog altijd blijft er veel handmatig werk over. En die externe tools zijn geen native Power BI features, worden ook niet officieel ondersteund door Microsoft, en dus ben je aangewezen op toestemming en soms zelfs hulp van je IT afdeling om die tools te kunnen installeren en gebruiken. Dat helpt natuurlijk ook niet.  

  Conclusie

  De dashboards die ik heb mogen beoordelen, gaven mij een mooi en interessant kijkje in de opzet en het niveau van anderen. En ik heb mooie ontwikkelingen gezien! De achilleshiel (documentatie) blijkt ‘gelukkig’ ook voor anderen een uitdaging. Maar ik heb er vertrouwen in dat Microsoft, en wij als Power BI community, uiteindelijk een goede oplossing zullen vinden.  

  Ook bij de volgende rondes van het Dashboard Duel zal ik weer jureren, en de interessante bevindingen zal ik dan ook zeker weer delen! 

  Steven Annegarn   

  King Expert Officer @ Data Kingdom  

   

  Steven Annegarn
  Microsoft Certified